Schetsen à la Jongkind

 


In het voorjaar organiseert de Vlaardingse Fluisterboot een creatieve vaartocht door de Vlietlanden en kunt u in de voetsporen treden van de bekende schilder Jongkind. Deelnemers krijgen tijdens deze vaartocht de gelegenheid schetsen te maken van de mooiste plekjes rondom het Vlaardingse water.

Op zoek naar karakteristieke Jongkind-schilderplekjes


Gedurende een vier uren durende tocht brengt de “ANDANTE” u naar een aantal speciaal voor deze tocht uitgezochte punten. Gewapend met kruk of stoel en tekenmateriaal onder de arm verlaat u de boot, zoekt een plek met mooi uitzicht en gaat u aan de slag met het maken van schetsen. Deze schetsen kunt u dan weer thuis uitwerken tot een meesterwerkje.

Standbeeld Schilder Jongbeeld

Jongkind

U gaat dus aan de slag precies zoals de kunstschilder Johan Barthold Jongkind dit twee eeuwen geleden ook deed. Jongkind (1819-1891), gedeeltelijk opgegroeid in Vlaardingen, werd in zijn jonge jaren toegelaten tot de Teeken academie in Den Haag. Hij woonde met zijn ouders eerst in Vlaardingen en later in Maassluis. Het gezin had niet te veel te besteden en daarom ging Jongkind vaak te voet en soms met de trekschuit door de polder en de Vlietlanden op weg naar Den Haag. Onder zijn arm een tekenblok, een potlood achter het oor en zo maakte hij onderweg diverse schetsen.

In zijn latere periode, in Parijs, heeft hij deze schetsen uitgewerkt tot de schilderijen waarmee hij nu beroemd is geworden. Hij schilderde in dezelfde tijd als de beroemde  Monet en werd daarmee ook wel vergeleken. Schilder Jongkind exposeert momenteel tezamen met andere grote namen in diverse grote musea over de gehele wereld.

 Op zoek naar karakteristieke Jongkind-schilderplekjes


Tijdens de vaartocht zal onze gids u het een en ander vertellen over het levenspad van deze indrukwekkende schilder en kijkt de schilder zelf, vanaf de hoek van de Vlaardingse Vaart, over uw schouder mee. Is dit een uitdaging of niet?

 

Data 2023

Er is op dit moment nog geen definiteve datum voor de Jongkindvaart bekend. 

 

Het Jongkind-programma

10.30 uur - Vertrek vanaf de kade bij Polderpoort

14.30 uur - Terug bij Polderpoort

 

Kosten

Deelnemen aan deze unieke vaartocht kost € 27,50 per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie en thee aan boord.

 

 

Tenslotte

Niet vergeten mee te nemen:

  • kruk of stoel
  • papier
  • schetsmateriaal
  • kleurpotloden
  • fototoestel?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze website gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren. Bij gebruik van deze site gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.